Catégories



Titre : 50 idées reçues sur l'agriculture et l'alimentation Type de document : texte imprimé Auteurs : Marc Dufumier ; Cécile Pivot Editeur : Paris : Allary Editions Année de publication : 2014 Importance : 1 vol. (255 p.) Présentation : couv. ill. en coul. Format : 22 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-2-37073-001-5 Note générale : Bibliogr. p. 254-255 Langues : Français (fre) Catégories : Liste Plan de classement
5.1 (ALIMENTATION) [Classement Massy]
Thésaurus Agro-alimentaire
NUTRITION ; AGRICULTURE ; PESTICIDE ; SANTE ; LAIT ; HUILE VEGETALE ; CANCER ; CLIMAT ; ANIMAL ; TOMATE ; GRAINE ; FRAISE ; POISSON ; FRUIT ; LEGUME ; RENDEMENT ; ORGANISME GENETIQUEMENT MODIFIE ; TRACABILITE ; AGRICULTURE BIOLOGIQUE ; POLLUTION ; ABEILLE ; VIANDE ; EAU ; INSECTE
RAMEAU
Alimentation -- Enquêtes ; Aliments -- Aspect nutritionnel ; Agriculture biologique ; Techniques agricolesRésumé : La quatrième de couv. indique : "La plupart des tomates n'ont plus de goût. Vrai. Le goût ne fait pas partie des critères de sélection des aliments proposés par l'agriculture industrielle. Boire beaucoup de lait est bon pour la santé. Faux. C'est mauvais pour les os et pour le taux de cholestérol. Le réchauffement climatique met en péril nos vins. Vrai. Mais on pourra peut-être y remédier. Nos races animales sont en voie de disparition. Vrai. Et il est urgent d'agir. L'agriculture industrielle vend des produits "bon marché". Faux. Nous les payons en réalité très cher. Vivre à la campagne est bon pour la santé et rend plus heureux. Faux. Les conditions de vie s'y dégradent. Des réponses claires et scientifiquement incontestables qui remettent en cause beaucoup de nos idées reçues..." Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=167373 50 idées reçues sur l'agriculture et l'alimentation [texte imprimé] / Marc Dufumier ; Cécile Pivot . - Paris : Allary Editions, 2014 . - 1 vol. (255 p.) : couv. ill. en coul. ; 22 cm.
ISBN : 978-2-37073-001-5
Bibliogr. p. 254-255
Langues : Français (fre)
Catégories : Liste Plan de classement
5.1 (ALIMENTATION) [Classement Massy]
Thésaurus Agro-alimentaire
NUTRITION ; AGRICULTURE ; PESTICIDE ; SANTE ; LAIT ; HUILE VEGETALE ; CANCER ; CLIMAT ; ANIMAL ; TOMATE ; GRAINE ; FRAISE ; POISSON ; FRUIT ; LEGUME ; RENDEMENT ; ORGANISME GENETIQUEMENT MODIFIE ; TRACABILITE ; AGRICULTURE BIOLOGIQUE ; POLLUTION ; ABEILLE ; VIANDE ; EAU ; INSECTE
RAMEAU
Alimentation -- Enquêtes ; Aliments -- Aspect nutritionnel ; Agriculture biologique ; Techniques agricolesRésumé : La quatrième de couv. indique : "La plupart des tomates n'ont plus de goût. Vrai. Le goût ne fait pas partie des critères de sélection des aliments proposés par l'agriculture industrielle. Boire beaucoup de lait est bon pour la santé. Faux. C'est mauvais pour les os et pour le taux de cholestérol. Le réchauffement climatique met en péril nos vins. Vrai. Mais on pourra peut-être y remédier. Nos races animales sont en voie de disparition. Vrai. Et il est urgent d'agir. L'agriculture industrielle vend des produits "bon marché". Faux. Nous les payons en réalité très cher. Vivre à la campagne est bon pour la santé et rend plus heureux. Faux. Les conditions de vie s'y dégradent. Des réponses claires et scientifiquement incontestables qui remettent en cause beaucoup de nos idées reçues..." Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=167373 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Grignon Bibliothèque ALIMENTATION-NUTRITION (Blanc) G2014/108-1 Papier 33004001370298 Empruntable Grignon Bibliothèque ALIMENTATION-NUTRITION (Blanc) G2014/108-2 Papier 33004001370280 Empruntable Massy Bibliothèque ALIMENTATION-NUTRITION DUF 5.1 Papier 33004000615990 Empruntable Paris Claude Bernard Bibliothèque ALIMENTATION-NUTRITION (Blanc) P2014/12 Papier 33004000458268 Empruntable Agir sur les comportements nutritionnels : réglementation, marketing et influence des communications de santé (2017)
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Bibliothèque ECONOMIE DES INDUSTRIES AGRO-ALIMENTAIRES AGI 24.9 Papier 33004001024531 Empruntable Paris Claude Bernard Bibliothèque ALIMENTATION-NUTRITION (Blanc) P2018/392 Papier 33004001400541 Empruntable Fermented foods, Part II. Technological interventions (2017)
Titre de série : Fermented foods, Part II Titre : Technological interventions Type de document : texte imprimé Auteurs : Ramesh C. Ray, Editeur scientifique ; Didier Montet (1959-....), Editeur scientifique Editeur : Boca Raton : CRC Press Année de publication : 2017 Collection : Food Biology Series Importance : 1 vol. (XII-513 p.) Présentation : ill. en noir et en coul., couv. ill. en coul. Format : 24 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-1-138-63784-9 Note générale : Bibliogr. Index Langues : Anglais (eng) Catégories : Thésaurus Agro-alimentaire
SAUCISSE ; PRODUIT FERMENTE
Liste Plan de classement
2.6 (MICROBIOLOGIE INDUSTRIELLE) [Classement Massy]
RAMEAU
Aliments -- Aspect nutritionnel ; Aliments -- Composition ; Aliments -- Microbiologie ; Aliments fermentés ; Biotechnologie ; Cacao ; Café ; Céréales ; Champignons microscopiques ; Fermentation ; Fromage -- Variétés ; Industries agro-alimentaires -- Technologie ; Innovations ; Légumes secs ; Maïs ; Pain ; Riz ; Soja ; YogourtRésumé : This book reviews the use of fermentation to develop healthy and functional foods and beverages, and the commercialization of some of the fermented food products through the use of biotechnology. The first two sections cover the health and functional benefits of fermented foods and the latter two sections includes chapters on global and region-specific fermented foods that have crossed the geographical barriers to reach the supermarkets all over the world. Type de document : Livre Table des matières : 1. Fermented Foods: Microbiology, Biochemistry and
Biotechnology
Romain Villéger, Rémy Cachon and Maria C. Urdaci
2. Technological Innovations in Processing of Fermented
Foods: An Overview
Swati S. Mishra, Ramesh C. Ray, Sandeep K. Panda and
Didier Montet
3. Functional Properties of Traditional Food Products
Made by Mold Fermentation
Jacek Nowak and Maciej Kuligowski
4. Legume-based Food Fermentation: Biochemical Aspects
Amit Kumar Rai and Kumaraswamy Jeyaram
5. Bioactive Molecules in Fermented Soybean Products
and Their Potential Health Benefits
Samurailatpam Sanjukta, Amit Kumar Rai and Dinabandhu Sahoo
6. Miso, the Traditional Fermented Soybean Paste of Japan
Ken-Ichi Kusumoto and Amit Kumar Rai
7. Soy Sauce Fermentation
Shanna Liu
8. Rice-based Fermented Foods and Beverages:
Functional and Nutraceutical properties
Keshab C. Mondal, Kuntal Ghosh, Bhabatosh Mitra,
Saswati Parua and Pradeep K. DasMohapatra
9. Maize (Zea mays L. subsp. mays) Fermentation
Lila Lubianka Domínguez-Ramírez, Gloria Díaz-Ruiz
and Carmen Wacher
10. Bread Fortification: Health and Nutritional Benefits
Lucia Padalino, Amalia Conte and Matteo Alessandro Del Nobile
11. Fortification as a Tool in Improving Nutritional Properties
of Bread and Controlling Life Style Diseases
Mostafa Aghamirzaei, Milad Fathi, Mohammad Sarbazi,
Majid Aghajafari and Roya Fathi Til
12. The Sourdough Micro-ecosystem: An Update
Spiros Paramithiotis and Eleftherios H. Drosinos
13. Traditional Cereal Beverage Boza: Fermentation
Technology, Microbial Content and Healthy Effects
Penka Petrova and Kaloyan Petrov
14. Coffee Fermentation
Fontana Angélique and Durand Noël
15. Cocoa Fermentation
Marisol López-Hernández, Gloria Díaz-Ruiz and Carmen Wacher
16. Kimchi: Microbiology, Biochemistry and Health Benefits
Kun-Young Park and Soon-Ah Kang
17. Amasi and Mageu: Expedition from Ethnic Southern
African Foods to Cosmopolitan Markets
Eugenie Kayitesi, Sunil K. Behera, Sandeep K. Panda,
Dlamini Bheki and A.F. Mulaba-Bafubiandi
18. Kefir and Koumiss: Origin, Health Benefits and
Current Status of Knowledge
Sunil K. Behera, Sandeep K. Panda, Eugenie Kayitesi and
Antoine F. Mulaba-Bafubiandi
19. Yogurt: Microbiology, Organoleptic Properties and
Probiotic Potential
Françoise Rul
20. Fermentations Generating the Cheese Diversity
Sophie Landaud and Henry-Eric Spinnler
21. Current Trends in Microbiological, Technological and
Nutritional Aspects of Fermented Sausages
Eleftherios H. Drosinos and Spiros Paramithiotis
22. Solid-State Fermentation Applications in the Food Industry
Maria PapagianniPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=189700 Fermented foods, Part II. Technological interventions [texte imprimé] / Ramesh C. Ray, Editeur scientifique ; Didier Montet (1959-....), Editeur scientifique . - Boca Raton : CRC Press, 2017 . - 1 vol. (XII-513 p.) : ill. en noir et en coul., couv. ill. en coul. ; 24 cm. - (Food Biology Series) .
ISBN : 978-1-138-63784-9
Bibliogr. Index
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Thésaurus Agro-alimentaire
SAUCISSE ; PRODUIT FERMENTE
Liste Plan de classement
2.6 (MICROBIOLOGIE INDUSTRIELLE) [Classement Massy]
RAMEAU
Aliments -- Aspect nutritionnel ; Aliments -- Composition ; Aliments -- Microbiologie ; Aliments fermentés ; Biotechnologie ; Cacao ; Café ; Céréales ; Champignons microscopiques ; Fermentation ; Fromage -- Variétés ; Industries agro-alimentaires -- Technologie ; Innovations ; Légumes secs ; Maïs ; Pain ; Riz ; Soja ; YogourtRésumé : This book reviews the use of fermentation to develop healthy and functional foods and beverages, and the commercialization of some of the fermented food products through the use of biotechnology. The first two sections cover the health and functional benefits of fermented foods and the latter two sections includes chapters on global and region-specific fermented foods that have crossed the geographical barriers to reach the supermarkets all over the world. Type de document : Livre Table des matières : 1. Fermented Foods: Microbiology, Biochemistry and
Biotechnology
Romain Villéger, Rémy Cachon and Maria C. Urdaci
2. Technological Innovations in Processing of Fermented
Foods: An Overview
Swati S. Mishra, Ramesh C. Ray, Sandeep K. Panda and
Didier Montet
3. Functional Properties of Traditional Food Products
Made by Mold Fermentation
Jacek Nowak and Maciej Kuligowski
4. Legume-based Food Fermentation: Biochemical Aspects
Amit Kumar Rai and Kumaraswamy Jeyaram
5. Bioactive Molecules in Fermented Soybean Products
and Their Potential Health Benefits
Samurailatpam Sanjukta, Amit Kumar Rai and Dinabandhu Sahoo
6. Miso, the Traditional Fermented Soybean Paste of Japan
Ken-Ichi Kusumoto and Amit Kumar Rai
7. Soy Sauce Fermentation
Shanna Liu
8. Rice-based Fermented Foods and Beverages:
Functional and Nutraceutical properties
Keshab C. Mondal, Kuntal Ghosh, Bhabatosh Mitra,
Saswati Parua and Pradeep K. DasMohapatra
9. Maize (Zea mays L. subsp. mays) Fermentation
Lila Lubianka Domínguez-Ramírez, Gloria Díaz-Ruiz
and Carmen Wacher
10. Bread Fortification: Health and Nutritional Benefits
Lucia Padalino, Amalia Conte and Matteo Alessandro Del Nobile
11. Fortification as a Tool in Improving Nutritional Properties
of Bread and Controlling Life Style Diseases
Mostafa Aghamirzaei, Milad Fathi, Mohammad Sarbazi,
Majid Aghajafari and Roya Fathi Til
12. The Sourdough Micro-ecosystem: An Update
Spiros Paramithiotis and Eleftherios H. Drosinos
13. Traditional Cereal Beverage Boza: Fermentation
Technology, Microbial Content and Healthy Effects
Penka Petrova and Kaloyan Petrov
14. Coffee Fermentation
Fontana Angélique and Durand Noël
15. Cocoa Fermentation
Marisol López-Hernández, Gloria Díaz-Ruiz and Carmen Wacher
16. Kimchi: Microbiology, Biochemistry and Health Benefits
Kun-Young Park and Soon-Ah Kang
17. Amasi and Mageu: Expedition from Ethnic Southern
African Foods to Cosmopolitan Markets
Eugenie Kayitesi, Sunil K. Behera, Sandeep K. Panda,
Dlamini Bheki and A.F. Mulaba-Bafubiandi
18. Kefir and Koumiss: Origin, Health Benefits and
Current Status of Knowledge
Sunil K. Behera, Sandeep K. Panda, Eugenie Kayitesi and
Antoine F. Mulaba-Bafubiandi
19. Yogurt: Microbiology, Organoleptic Properties and
Probiotic Potential
Françoise Rul
20. Fermentations Generating the Cheese Diversity
Sophie Landaud and Henry-Eric Spinnler
21. Current Trends in Microbiological, Technological and
Nutritional Aspects of Fermented Sausages
Eleftherios H. Drosinos and Spiros Paramithiotis
22. Solid-State Fermentation Applications in the Food Industry
Maria PapagianniPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=189700 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Bibliothèque MICROBIOLOGIE-BIOTECHNOLOGIE RAY 2.6 Papier 33004000619133 Empruntable
Titre : Food chemistry Type de document : texte imprimé Auteurs : Owen R. Fennema Mention d'édition : 3d ed. Editeur : New York : Marcel Dekker Année de publication : 1996 Collection : Food science and technology Importance : 1069 p. Format : 26 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-0-8247-9691-4 Langues : Anglais (eng) Catégories : Thésaurus Agrovoc
Fermentation
RAMEAU
Aliments -- Analyse ; Aliments -- Aspect nutritionnel ; Aliments -- Aspect sanitaire ; Aliments -- Composition ; Aliments naturels -- Industrie et commerceRésumé : The third edition differs in several important respects from the second. The chapters prepared by first-time contributors aretotally new. These cover such topics as proteins, dispersions, enzymes, vitamins, minerals, animal tissues, toxicants, andpigments. Chapters by contributors to the second edition have been thoroughly revised. For example, in the chapter “Water andIce,” a major addition deals with molecular mobility and glass transition phenomena. The result is a book that is more than 60%new, has greatly improved graphics, and is better focused on material that is unique to food chemistry.Chapters have been added on the topics of dispersions and minerals. In the second edition, treatment of dispersions wasaccomplished in the chapters “Lipids,” “Proteins,” and “Carbohydrates,” and minerals were covered in the chapter “Vitaminsand Minerals.” Although this was organizationally sound, the result was superficial treatment of dispersions and minerals. The new chapters on these topics provide depth of coverage that is more consistent with the remainder of the book. Associated withthese changes is a chapter, written by a new contributor, that is now devoted solely to vitamins. It is my belief that this chapterrepresents the first complete, in-depth treatise on vitamins with an emphasis on food chemistry Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=37739 Food chemistry [texte imprimé] / Owen R. Fennema . - 3d ed. . - New York : Marcel Dekker, 1996 . - 1069 p. ; 26 cm. - (Food science and technology) .
ISBN : 978-0-8247-9691-4
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Thésaurus Agrovoc
Fermentation
RAMEAU
Aliments -- Analyse ; Aliments -- Aspect nutritionnel ; Aliments -- Aspect sanitaire ; Aliments -- Composition ; Aliments naturels -- Industrie et commerceRésumé : The third edition differs in several important respects from the second. The chapters prepared by first-time contributors aretotally new. These cover such topics as proteins, dispersions, enzymes, vitamins, minerals, animal tissues, toxicants, andpigments. Chapters by contributors to the second edition have been thoroughly revised. For example, in the chapter “Water andIce,” a major addition deals with molecular mobility and glass transition phenomena. The result is a book that is more than 60%new, has greatly improved graphics, and is better focused on material that is unique to food chemistry.Chapters have been added on the topics of dispersions and minerals. In the second edition, treatment of dispersions wasaccomplished in the chapters “Lipids,” “Proteins,” and “Carbohydrates,” and minerals were covered in the chapter “Vitaminsand Minerals.” Although this was organizationally sound, the result was superficial treatment of dispersions and minerals. The new chapters on these topics provide depth of coverage that is more consistent with the remainder of the book. Associated withthese changes is a chapter, written by a new contributor, that is now devoted solely to vitamins. It is my belief that this chapterrepresents the first complete, in-depth treatise on vitamins with an emphasis on food chemistry Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=37739 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Grignon IAA (Blanc) G2001/665 Papier 33004000242001 Empruntable
Titre : Food Law in the United States Type de document : texte imprimé Auteurs : Michael T. Roberts, Auteur Editeur : Cambridge : Cambridge University Press Année de publication : 2016 Importance : 1 vol. (471 p.) Format : 26 x 18 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-1-107-54576-2 Langues : Anglais (eng) Catégories : Thésaurus Agrovoc
Législation alimentaire
RAMEAU
Aliments -- Droit ; Santé publique -- Droit ; Industries agroalimentaires ; Droit -- Etats-Unis ; Aliments -- Aspect sanitaire ; Aliments -- Aspect nutritionnel ; Industries agro-alimentaires -- Aspect sanitaire ; Industries agro-alimentaires -- Droit -- Réglementation -- Pays de l'OCDE ; Marketing industrielRésumé : Résumé de l'éditeur : "As the modern food system continues to transform food - its composition, taste, availability, value, and appearance - consumers are increasingly confronted by legal and regulatory issues that affect us all on a daily basis. In Food Law in the United States, Michael T. Roberts addresses these issues in a comprehensive, systematic manner that lays out the national legal framework for the regulation of food and the legal tools that fill gaps in this framework, including litigation, state law, and private standards. Covering a broad expanse of topics including commerce, food safety, marketing, nutrition, and emerging food-systems issues such as local food, sustainability, security, urban agriculture, and equity, this book is an essential reference for lawyers, students, non-law professionals, and consumer advocates who must understand food law to advance their respective interests." Type de document : Livre Table des matières : 1 - Introduction
2 - Regulation of Food Commerce
3 - Regulation of Food Safety
4 - Regulation of Food Marketing
5 - Regulation of Nutrition
6 - Regulation of Food SystemsPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=196842 Food Law in the United States [texte imprimé] / Michael T. Roberts, Auteur . - Cambridge : Cambridge University Press, 2016 . - 1 vol. (471 p.) ; 26 x 18 cm.
ISBN : 978-1-107-54576-2
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Thésaurus Agrovoc
Législation alimentaire
RAMEAU
Aliments -- Droit ; Santé publique -- Droit ; Industries agroalimentaires ; Droit -- Etats-Unis ; Aliments -- Aspect sanitaire ; Aliments -- Aspect nutritionnel ; Industries agro-alimentaires -- Aspect sanitaire ; Industries agro-alimentaires -- Droit -- Réglementation -- Pays de l'OCDE ; Marketing industrielRésumé : Résumé de l'éditeur : "As the modern food system continues to transform food - its composition, taste, availability, value, and appearance - consumers are increasingly confronted by legal and regulatory issues that affect us all on a daily basis. In Food Law in the United States, Michael T. Roberts addresses these issues in a comprehensive, systematic manner that lays out the national legal framework for the regulation of food and the legal tools that fill gaps in this framework, including litigation, state law, and private standards. Covering a broad expanse of topics including commerce, food safety, marketing, nutrition, and emerging food-systems issues such as local food, sustainability, security, urban agriculture, and equity, this book is an essential reference for lawyers, students, non-law professionals, and consumer advocates who must understand food law to advance their respective interests." Type de document : Livre Table des matières : 1 - Introduction
2 - Regulation of Food Commerce
3 - Regulation of Food Safety
4 - Regulation of Food Marketing
5 - Regulation of Nutrition
6 - Regulation of Food SystemsPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=196842 Réservation
Réserver ce documentExemplaires
Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Paris Maine Bibliothèque Sciences Économiques et Juridiques 441.5 ROB Papier 33004000719024 Empruntable PermalinkLe grand livre de notre alimentation (2019)
PermalinkIntroduction à la biochimie et à la technologie des aliments. (2 Vol.) Vol.1. / Jean-Claude Cheftel (1976)
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