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Achieving food and nutrition security : Actions to Meet the Global Challenge ; A training Course Reader / Georg Bokeloh (2005)
Titre : Achieving food and nutrition security : Actions to Meet the Global Challenge ; A training Course Reader Type de document : texte imprimé Auteurs : Georg Bokeloh ; Maria Gerster-Bentaya ; Lioba Weingärtner ; Klaus Klennert Editeur : Bonn : InWEnt Année de publication : 2005 Autre Editeur : Capacity Building International Importance : 206 p. Présentation : ill., graph., tabl., couv. ill. en coul. Format : 27 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-3-937235-71-4 Note générale : Inwent = Internationale Weiterbildung une Entwicklung gGmbH Langues : (ENG) Catégories : RAMEAU
Malnutrition ; Aliments -- Approvisionnement ; Aide alimentaire ; Politique alimentaire -- Pays en voie de développementType de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=55470 Achieving food and nutrition security : Actions to Meet the Global Challenge ; A training Course Reader [texte imprimé] / Georg Bokeloh ; Maria Gerster-Bentaya ; Lioba Weingärtner ; Klaus Klennert . - Bonn : InWEnt : [S.l.] : Capacity Building International, 2005 . - 206 p. : ill., graph., tabl., couv. ill. en coul. ; 27 cm.
ISBN : 978-3-937235-71-4
Inwent = Internationale Weiterbildung une Entwicklung gGmbH
Langues : (ENG)
Catégories : RAMEAU
Malnutrition ; Aliments -- Approvisionnement ; Aide alimentaire ; Politique alimentaire -- Pays en voie de développementType de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=55470 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Paris Claude Bernard Magasin MAGASIN P2011/118 Papier 33004000440936 Empruntable Advances in cold plasma applications for food safety and preservation (2020)
Titre : Advances in cold plasma applications for food safety and preservation Type de document : texte imprimé Auteurs : Daniela Bermudez-Aguirre, Editeur scientifique Editeur : London : Academic Press Année de publication : 2020 Importance : 1 vol. (XLVII-362 p.) Présentation : ill. en noir et blanc et en coul., couv. ill. en coul. Format : 23 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-0-12-814921-8 Note générale : Bibliogr. Index Langues : Anglais (eng) Catégories : Liste Plan de classement
16.3 (TECHNIQUES DE CONSERVATION) [Classement Massy]
RAMEAU
Microorganismes ; Virus ; Bactéries ; Biofilms ; Désinfection ; Produit alimentaire ; Enzymes ; Emballages ; Microondes ; Aide alimentaire ; Vol spatial ; Levures (botanique) ; Champignons microscopiques ; Aliments -- Conservation ; Industries agroalimentaires -- Appareils et matériel -- Désinfection ; RéglementationRésumé : Cold plasma is one of the newest technologies tested for food preservation. In the last decade, this novel approach has shown promising results as a disinfectant of food products and packaging materials. Cold plasma is also affordable, waterless, waste-free, and leaves no chemical residue on the product. This exciting new technology is covered thoroughly in Advances in Cold Plasma Applications for Food Preservation.
The book presents the basic principles of cold plasma, examples of food products disinfected by cold plasma, and the challenges of using cold plasma to maximize microbial and spore inactivation. Some chapters are devoted to specific applications of the technology, such as the use of cold plasma for space missions. Insights about the required regulations for this technology are also discussed.
Written and edited by experts in the field, Advances in Cold Plasma Applications for Food Preservation is aimed at academic researchers, food scientists, and government officials working on disinfection of food products.Type de document : Livre Table des matières : Part I. Fundamentals of Cold Plasma Technology
1. Engineering principles of cold plasma
1 Introduction
2 Cold plasma fundamentals
3 Cold plasma reactor types
2. Advances in the inactivation of microorganisms and viruses in food and model systems using cold plasma
1 Introduction
2 Cold plasma
3 Bacterial inactivation under cold plasma treatment
4 Inactivation of molds and yeasts using cold plasma using cold plasma
5 Inactivation of spores using cold plasma
6 Inactivation of viruses using cold plasma
7 Inactivation of parasites using cold plasma
3. Modeling microbial inactivation during cold atmospheric-pressure plasma (CAPP) processing
1 Introduction
2 Modeling microbial inactivation-Descriptions vs. predictions
3 Final remarks
4. Cold plasma to control biofilms on food and in the food-processing environment
1 Introduction
2 Cold atmospheric-pressure plasma (CAP)
3 Biofilm development
4 Biofilms on food and in the food environment
5 Cold plasma effects on microbial cells and biofilms
Part II. Food Preservation by Cold Plasma
5. Disinfection of high moisture food using cold plasma
1 Introduction
2 Fruits and vegetables
3 Poultry products
4 Meat
5 Fish
6 Liquid foods
7 Other high-moisture food products
8 Plasma-actived water (PAW)
6. Disinfection of granular food products using cold plasma
1 Introduction
2 Plasma technology and experimental setups applicable for the decontamination of granular foods
3 Influencing parameters on cold plasma inactivation of microorganisms
4 The role of thermal, mechanical, electrical stress factors and plasma-generated reactive species
5 Functional poduct properties as affected by plasma treatment
6 Summary and outlook
7. Enzyme inactivation model systems and food matrices by cold plasma
1 Introduction
2 What is the need for inactivation of food enzymes?
3 Application of cold Plasma too inactivate food enzymes
4 Mechanism of cold plasma on enzyme inactivation
5 Plasma inactivation kinetics
6 Future directions and final remarks
8. Effect of cold plasma in food components
1 Introduction
2 Nonthermal technologies
9. Packed food and packaging materials disinfected by cold plasma
1 Introduction
2 Packed food decontamination
3 Food packaging sterilization
4 Conclusion and future remarks
Part III. Equipment
10. Equipment design for cold plasma disinfection of food products
1 Introduction
2 Method of plasma generation
3 Application of cold plasma disinfection in the food industry and development of a unique apparatus for agricultural products
4 Summary
11. Microwave and radio-frequency powered cold plasma applications for food safety and preservation
1 Introduction
2 Microwave Plasma
3 Radio-frequency plasma
Part IV. Special Applications of Cold Plasma and Regulatory Status
12. Cold plasma for space food applications
1 Microbiological risk from fresh produce in spaceflight
2 Challenges of produce disinfection in spaceflight
3 Cold plasma as a potential disinfection-technology in spaceflight
4 Future for cold plasma
13. Regulatory status of cold plasma in food applications
1 Introduction
2 Regulations of food technology
3 Factors that drive petition for regulatory approval
4 Key factors in regulatory reviewPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=200491 Advances in cold plasma applications for food safety and preservation [texte imprimé] / Daniela Bermudez-Aguirre, Editeur scientifique . - London : Academic Press, 2020 . - 1 vol. (XLVII-362 p.) : ill. en noir et blanc et en coul., couv. ill. en coul. ; 23 cm.
ISBN : 978-0-12-814921-8
Bibliogr. Index
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Liste Plan de classement
16.3 (TECHNIQUES DE CONSERVATION) [Classement Massy]
RAMEAU
Microorganismes ; Virus ; Bactéries ; Biofilms ; Désinfection ; Produit alimentaire ; Enzymes ; Emballages ; Microondes ; Aide alimentaire ; Vol spatial ; Levures (botanique) ; Champignons microscopiques ; Aliments -- Conservation ; Industries agroalimentaires -- Appareils et matériel -- Désinfection ; RéglementationRésumé : Cold plasma is one of the newest technologies tested for food preservation. In the last decade, this novel approach has shown promising results as a disinfectant of food products and packaging materials. Cold plasma is also affordable, waterless, waste-free, and leaves no chemical residue on the product. This exciting new technology is covered thoroughly in Advances in Cold Plasma Applications for Food Preservation.
The book presents the basic principles of cold plasma, examples of food products disinfected by cold plasma, and the challenges of using cold plasma to maximize microbial and spore inactivation. Some chapters are devoted to specific applications of the technology, such as the use of cold plasma for space missions. Insights about the required regulations for this technology are also discussed.
Written and edited by experts in the field, Advances in Cold Plasma Applications for Food Preservation is aimed at academic researchers, food scientists, and government officials working on disinfection of food products.Type de document : Livre Table des matières : Part I. Fundamentals of Cold Plasma Technology
1. Engineering principles of cold plasma
1 Introduction
2 Cold plasma fundamentals
3 Cold plasma reactor types
2. Advances in the inactivation of microorganisms and viruses in food and model systems using cold plasma
1 Introduction
2 Cold plasma
3 Bacterial inactivation under cold plasma treatment
4 Inactivation of molds and yeasts using cold plasma using cold plasma
5 Inactivation of spores using cold plasma
6 Inactivation of viruses using cold plasma
7 Inactivation of parasites using cold plasma
3. Modeling microbial inactivation during cold atmospheric-pressure plasma (CAPP) processing
1 Introduction
2 Modeling microbial inactivation-Descriptions vs. predictions
3 Final remarks
4. Cold plasma to control biofilms on food and in the food-processing environment
1 Introduction
2 Cold atmospheric-pressure plasma (CAP)
3 Biofilm development
4 Biofilms on food and in the food environment
5 Cold plasma effects on microbial cells and biofilms
Part II. Food Preservation by Cold Plasma
5. Disinfection of high moisture food using cold plasma
1 Introduction
2 Fruits and vegetables
3 Poultry products
4 Meat
5 Fish
6 Liquid foods
7 Other high-moisture food products
8 Plasma-actived water (PAW)
6. Disinfection of granular food products using cold plasma
1 Introduction
2 Plasma technology and experimental setups applicable for the decontamination of granular foods
3 Influencing parameters on cold plasma inactivation of microorganisms
4 The role of thermal, mechanical, electrical stress factors and plasma-generated reactive species
5 Functional poduct properties as affected by plasma treatment
6 Summary and outlook
7. Enzyme inactivation model systems and food matrices by cold plasma
1 Introduction
2 What is the need for inactivation of food enzymes?
3 Application of cold Plasma too inactivate food enzymes
4 Mechanism of cold plasma on enzyme inactivation
5 Plasma inactivation kinetics
6 Future directions and final remarks
8. Effect of cold plasma in food components
1 Introduction
2 Nonthermal technologies
9. Packed food and packaging materials disinfected by cold plasma
1 Introduction
2 Packed food decontamination
3 Food packaging sterilization
4 Conclusion and future remarks
Part III. Equipment
10. Equipment design for cold plasma disinfection of food products
1 Introduction
2 Method of plasma generation
3 Application of cold plasma disinfection in the food industry and development of a unique apparatus for agricultural products
4 Summary
11. Microwave and radio-frequency powered cold plasma applications for food safety and preservation
1 Introduction
2 Microwave Plasma
3 Radio-frequency plasma
Part IV. Special Applications of Cold Plasma and Regulatory Status
12. Cold plasma for space food applications
1 Microbiological risk from fresh produce in spaceflight
2 Challenges of produce disinfection in spaceflight
3 Cold plasma as a potential disinfection-technology in spaceflight
4 Future for cold plasma
13. Regulatory status of cold plasma in food applications
1 Introduction
2 Regulations of food technology
3 Factors that drive petition for regulatory approval
4 Key factors in regulatory reviewPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=200491 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Bibliothèque OPERATIONS UNITAIRES BER 16.3 Papier 33004001027500 Empruntable
Titre : Aide alimentaire et développement rural Type de document : texte imprimé Auteurs : Joseph Klatzmann (1921-2008) Editeur : Paris : Presses Universitaires de France Année de publication : 1988 Collection : Politique d'aujourd'hui (Paris) Importance : 247 p. Format : 22 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-2-13-041770-5 Note générale : 1988 Langues : Français (fre) Catégories : RAMEAU
Aide alimentaire ; Développement rural ; Prévisions ; Pays en voie de développementType de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=26565 Aide alimentaire et développement rural [texte imprimé] / Joseph Klatzmann (1921-2008) . - Paris : Presses Universitaires de France, 1988 . - 247 p. ; 22 cm. - (Politique d'aujourd'hui (Paris)) .
ISBN : 978-2-13-041770-5
1988
Langues : Français (fre)
Catégories : RAMEAU
Aide alimentaire ; Développement rural ; Prévisions ; Pays en voie de développementType de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=26565 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Grignon Magasin DEVELOPPEMENT-TIERS MONDE (Noir) G89/284 Papier 33004000187818 Consultable sous conditions Paris Claude Bernard Bibliothèque DEVELOPPEMENT (Noir) P89/276 Papier 33004000081771 Empruntable Paris Claude Bernard Bibliothèque DEVELOPPEMENT (Noir) P97/1043 Papier 33004000083231 Empruntable Paris Claude Bernard Bibliothèque DEVELOPPEMENT (Noir) P98/929 Papier 33004000085020 Empruntable Le commerce de la faim : la sécurité alimentaire sacrifiée sur l'autel du libre-échange / John Madeley (2002)
Titre : Le commerce de la faim : la sécurité alimentaire sacrifiée sur l'autel du libre-échange Type de document : texte imprimé Auteurs : John Madeley, Auteur Editeur : Paris : Ed. de l'Atelier Année de publication : 2002 Collection : Enjeux planète Importance : 208 p. Format : 20 x 13 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-2-7082-3632-5 Prix : 15 EUR Langues : Français (fre) Catégories : RAMEAU
Aide alimentaire ; Libre-échange ; AutosuffisanceRésumé : Démontre comment les instances internationales comme l'OMC ont subordonné l'agriculture aux froides règles du libre-échange, laissant 800 millions d'hommes souffrant de malnutrition ou de famine. L'objectif en 1996 était de réduire de moitié le nombre des affamés d'ici 2015. Pour y parvenir, propose une politique d'autosuffisance en respectant l'environnement. Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=41227 Le commerce de la faim : la sécurité alimentaire sacrifiée sur l'autel du libre-échange [texte imprimé] / John Madeley, Auteur . - Paris : Ed. de l'Atelier, 2002 . - 208 p. ; 20 x 13 cm. - (Enjeux planète) .
ISBN : 978-2-7082-3632-5 : 15 EUR
Langues : Français (fre)
Catégories : RAMEAU
Aide alimentaire ; Libre-échange ; AutosuffisanceRésumé : Démontre comment les instances internationales comme l'OMC ont subordonné l'agriculture aux froides règles du libre-échange, laissant 800 millions d'hommes souffrant de malnutrition ou de famine. L'objectif en 1996 était de réduire de moitié le nombre des affamés d'ici 2015. Pour y parvenir, propose une politique d'autosuffisance en respectant l'environnement. Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=41227 Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Paris Claude Bernard Bibliothèque DEVELOPPEMENT (Noir) P2002/668 Papier 33004000113202 Empruntable Déméter 2003. Economie et stratégies agricoles : Agriculture et alimentation (2002)
Titre : Déméter 2003. Economie et stratégies agricoles : Agriculture et alimentation Type de document : texte imprimé Editeur : Paris : Armand Colin Année de publication : 2002 Importance : 237 p. ISBN/ISSN/EAN : 978-2-200-26361-4 Prix : 19 Note générale : Annexes, bibliogr., ill. Langues : Français (fre) Catégories : Liste Plan de classement
510 (GENERALITES, LEGISLATION (voir aussi 441.3)) [Classement Paris Maine] ; 24.8 (POLITIQUE-ECONOMIE AGRO-ALIMENTAIRES) [Classement Massy]
Autres descripteurs
Iaa ; Prospective
Thésaurus Agro-alimentaire
ECONOMIE AGRICOLE ; AGRICULTURE ; PRODUCTION ; EUROPE ; MONDE ; NUTRITION ; SANTE ; MARCHE ; DONNEES STATISTIQUES ; POLITIQUE AGRICOLE ; RESEAU INFORMATIQUE ; ECHANGE COMMERCIAL ; ALIMENT FONCTIONNEL
Thésaurus Agrovoc
Alimentation ; Agriculture ; Santé publique ; Agriculteur ; statistiques
RAMEAU
Aliments diététiques ; Agriculteurs ; Alimentation -- Aspect économique -- 1990-.... ; Commerce international ; Agriculture -- Statistiques ; Prévision ; Alimentation -- Coopération internationale ; Aide alimentaire ; Politique alimentaireRésumé : Agriculture et alimentation : aliments santé (marché porteur ou bulle marketing) ; géostratégie (la place de l'alimentation dans les rapports internationaux) ; internet : impact sur l'agriculture et les territoires ruraux ; prospective : combien d'agriculteurs à l'horizon 2015. Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=66818 Déméter 2003. Economie et stratégies agricoles : Agriculture et alimentation [texte imprimé] . - Paris : Armand Colin, 2002 . - 237 p.
ISBN : 978-2-200-26361-4 : 19
Annexes, bibliogr., ill.
Langues : Français (fre)Réservation
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Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Grignon Bibliothèque ECONOMIE RURALE (Noir) G2004/55 Papier 33004000429434 Empruntable Massy Bibliothèque ECONOMIE DES INDUSTRIES AGRO-ALIMENTAIRES DEM 24.8 Papier 33004000579337 Empruntable Massy Économie ECONOMIE DES INDUSTRIES AGRO-ALIMENTAIRES DEM 24.8 Papier MAS-11858-2 Consultable sur place Paris Claude Bernard Bibliothèque ECONOMIE RURALE (Noir) P2002/732 Papier 33004000113301 Empruntable Paris Maine Bibliothèque Agriculture, Économie agricole et alimentaire 510 DEM Papier 33004000658248 Empruntable PermalinkPermalinkLa dépendance alimentaire de l'Afrique du Nord et du Moyen-Orient à l'horizon 2050 / Bertrand Schmitt (DL 2017)
PermalinkDiriger la FAO en période de turbulences : de 1994 à 2011 / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (2012)
PermalinkPermalinkPermalinkEnzymes in food and beverage processing (2016)
PermalinkL'état de l'insécurité alimentaire dans le monde 2014 : créer un environnement plus propice à la sécurité alimentaire et à la nutrition / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (2014)
PermalinkPermalinkLa FAO, ses 40 premières années / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (1985)
PermalinkFAO Statistical Pocketbook. World food and agriculture / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (2012)
PermalinkFAO Statistical Yearbook. World food and agriculture / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (2012)
PermalinkPermalinkLes forêts urbaines «comestibles», partie intégrante des villes inclusives et durables / J. Castro in Unasylva (Ed. française. Imprimé), Vol. 69 n° 250 (2018/1)
PermalinkLa fracture agricole et alimentaire mondiale (2006)
PermalinkPermalinkPermalinkGuide des bonnes pratiques d'hygiène de la distribution de produits alimentaires par les organismes caritatifs (2011)
PermalinkPermalinkPermalinkPermalinkPermalinkPermalinkPermalinkPermalinkn° 1011 - Mars 2012 - UE/Etats-Unis : quels systèmes d'aide alimentaire pour demain ? (Bulletin de Chambres d'agriculture)
Permalinkn° 3073 - deuxième quinzaine de septembre 2013 - Nourrir la planète (Bulletin de Problèmes économiques)
PermalinkPermalinkPermalinkPenser une démocratie alimentaire. Vol. 1 (2013)
PermalinkPenser une démocratie alimentaire. Vol. 2 : Propositions Lascaux entre ressources naturelles et besoins alimentaires / Lascaux proposals between natural resources and food needs (2013)
PermalinkQui se nourrit de la famine en afrique ? : le dossier politique de la faim au sahel / Comité information sahel (1974)
PermalinkPermalinkPermalinkSécurité alimentaire et climat au XXIe siècle : Eaux bleues, eaux vertes et sols / Guillaume Benoit in Futuribles (Paris), n° 413 (juillet-août 2016)
PermalinkSécurité alimentaire et futurs de l'agriculture mondiale : Comprendre un forum prospectif international en émergence et réfléchir aux façons d'y intervenir / Benoît Labbouz (2014)
PermalinkLa sécurité alimentaire en Méditerranée : actes du séminaire de Cordoba (Espagne) : 14-16 septembre 1994 / CIHEAM (1995)
PermalinkLa sécurité alimentaire mondiale : état des lieux et prospectives (DL 2017)
PermalinkLa situation mondiale de l'alimentation et de l'agriculture 2006 : l'aide alimentaire pour la sécurité alimentaire ? / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (2007)
PermalinkPermalinkThe state of food and agriculture / Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture (2000)
PermalinkThe world food situation : recent developments, emerging issues, and long-term prospects / Per Pinstrup-Andersen (1997)
PermalinkPermalinkVol. 99 n° 2 - juin 2013 (Bulletin de Comptes rendus de l'Académie d'agriculture de France (Paris))
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