Catégories
Thésaurus Agro-alimentaire , ADDITIF ALIMENTAIRE , COLORANT , COLORANT NATUREL , ANTHOCYANE
ANTHOCYANESynonyme(s)ANTHOCYANIDINE ;ANTHOCYANINE ;ANTHOCYANOGENE ;ANTHOCYANOSIDE ;APIGENIDINE ;CYANIDINE ;LEUCOANTHOCYANE LEUCOANTHOCYANIDINE |



Titre : Les composés phénoliques des végétaux Type de document : texte imprimé Auteurs : Pascal Ribéreau-Gayon Editeur : Paris : Dunod Année de publication : 1968 Importance : 1 vol. (X-254 p.) Présentation : ill., couv. ill. en coul. Format : 24 cm Note générale : Bibliogr. Index Langues : Français (fre) Catégories : Thésaurus Agro-alimentaire
ANTHOCYANE ; GENETIQUE ; METABOLISME ; COMPOSE PHENOLIQUE ; FLAVONE ; TANNIN ; PROPRIETE CHIMIQUE ; TECHNIQUE ANALYTIQUE
Liste Plan de classement
8.9 (AGENTS DE CONSERVATION) [Classement Massy]
RAMEAU
Chimie végétale -- Manuels d'enseignement supérieur ; PhénolsType de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=56236 Les composés phénoliques des végétaux [texte imprimé] / Pascal Ribéreau-Gayon . - Paris : Dunod, 1968 . - 1 vol. (X-254 p.) : ill., couv. ill. en coul. ; 24 cm.
Bibliogr. Index
Langues : Français (fre)
Catégories : Thésaurus Agro-alimentaire
ANTHOCYANE ; GENETIQUE ; METABOLISME ; COMPOSE PHENOLIQUE ; FLAVONE ; TANNIN ; PROPRIETE CHIMIQUE ; TECHNIQUE ANALYTIQUE
Liste Plan de classement
8.9 (AGENTS DE CONSERVATION) [Classement Massy]
RAMEAU
Chimie végétale -- Manuels d'enseignement supérieur ; PhénolsType de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=56236 Exemplaires
Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Bibliothèque CONSTITUANTS ET ADDITIFS ALIMENTAIRES RIB 8.9 Papier 33004000502784 Empruntable sous conditions Couleurs à boire, couleurs à manger (2003)
Titre : Couleurs à boire, couleurs à manger Type de document : texte imprimé Auteurs : Barbara Blin-Barrois, Directeur de publication ; Mathieu Barrois ; Séverine Lejeune Editeur : Aix-en-Provence : Edisud Année de publication : 2003 Collection : Les livrets du conservatoire num. 2 Importance : 1 vol. (143 p.) Présentation : ill. en coul., couv. ill. en coul. Format : 24 x 17 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-2-7449-0316-8 Prix : 14.5 EUR Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Liste Plan de classement
9.2 (COULEUR-COLORIMETRIE) [Classement Massy]
RAMEAU
Aliments -- Couleur ; Colorants dans les aliments -- Fruits -- Amérique centrale
Thésaurus Agro-alimentaire
COULEUR ; FRUIT ; LEGUME ; VIANDE ; CAROTENOIDE ; ANTHOCYANE ; FLAVONOIDE ; MYOGLOBINE ; CERISE ; COLORIMETRIE ; MIEL ; ANALYSE ORGANOLEPTIQUE ; CONSERVATION ; PIGMENT ; COLORANT ; OLIVE ; CHLOROPHYLLE ; COINGRésumé : Décrit les aspects théoriques et pratiques des colorants végétaux et leur utilisation dans le domaine alimentaire, notamment sur le plan de la colorimétrie et sur celui du goût. Prolongeant les recherches menées par le Conservatoire des ocres de Roussillon (Vaucluse), les différentes contributions abordent les domaines culinaires, chimiques ou comportementaux. Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=43461 Couleurs à boire, couleurs à manger [texte imprimé] / Barbara Blin-Barrois, Directeur de publication ; Mathieu Barrois ; Séverine Lejeune . - Aix-en-Provence : Edisud, 2003 . - 1 vol. (143 p.) : ill. en coul., couv. ill. en coul. ; 24 x 17 cm. - (Les livrets du conservatoire; 2) .
ISBN : 978-2-7449-0316-8 : 14.5 EUR
Bibliogr.
Langues : Français (fre)
Catégories : Liste Plan de classement
9.2 (COULEUR-COLORIMETRIE) [Classement Massy]
RAMEAU
Aliments -- Couleur ; Colorants dans les aliments -- Fruits -- Amérique centrale
Thésaurus Agro-alimentaire
COULEUR ; FRUIT ; LEGUME ; VIANDE ; CAROTENOIDE ; ANTHOCYANE ; FLAVONOIDE ; MYOGLOBINE ; CERISE ; COLORIMETRIE ; MIEL ; ANALYSE ORGANOLEPTIQUE ; CONSERVATION ; PIGMENT ; COLORANT ; OLIVE ; CHLOROPHYLLE ; COINGRésumé : Décrit les aspects théoriques et pratiques des colorants végétaux et leur utilisation dans le domaine alimentaire, notamment sur le plan de la colorimétrie et sur celui du goût. Prolongeant les recherches menées par le Conservatoire des ocres de Roussillon (Vaucluse), les différentes contributions abordent les domaines culinaires, chimiques ou comportementaux. Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=43461 Réservation
Réserver ce documentExemplaires
Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Biochimie Alimentaire PROPRIETES PHYSIQUES DES ALIMENTS BLI 9.2 Papier MAS-11951 Consultable sur place Paris Claude Bernard Bibliothèque TECHNOLOGIE (Blanc) P2003/334 Papier 33004000283856 Empruntable
Titre : Developments in food colours. (2 Vol.) Vol. 1. Type de document : texte imprimé Auteurs : J. Walford, Editeur scientifique Editeur : LONDRES : Applied Science Publishers, Ltd. Année de publication : 1980 Collection : Developments series Importance : 259 p. ISBN/ISSN/EAN : 978-0-85334-881-8 Note générale : Annexes
Bibliographie
Illustrations
IndexLangues : Anglais (eng) Catégories : Thésaurus Agro-alimentaire
COULEUR ; COLORANT ; PRODUIT ALIMENTAIRE ; ANTHOCYANE ; CAROTENOIDE ; TOXICOLOGIE ; COLORIMETRIE
Liste Plan de classement
8.7 (COLORANTS) [Classement Massy]Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=64562 Developments in food colours. (2 Vol.) Vol. 1. [texte imprimé] / J. Walford, Editeur scientifique . - LONDRES (Ripple Road, Barking ESSEX ENGLAND) : Applied Science Publishers, Ltd., 1980 . - 259 p.. - (Developments series) .
ISBN : 978-0-85334-881-8
Annexes
Bibliographie
Illustrations
Index
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Thésaurus Agro-alimentaire
COULEUR ; COLORANT ; PRODUIT ALIMENTAIRE ; ANTHOCYANE ; CAROTENOIDE ; TOXICOLOGIE ; COLORIMETRIE
Liste Plan de classement
8.7 (COLORANTS) [Classement Massy]Type de document : Livre Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=64562 Exemplaires
Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Biochimie Alimentaire CONSTITUANTS ET ADDITIFS ALIMENTAIRES WAL 8.7 Papier MAS-9443 Consultable sur place Food analysis by HPLC (2013)
Titre : Food analysis by HPLC Type de document : texte imprimé Auteurs : Leo M.L. Nollet, Editeur scientifique ; Fidel Toldrá, Editeur scientifique Mention d'édition : 3rd ed. Editeur : Boca Raton : CRC Press Année de publication : 2013 Collection : Food science and technology Importance : 1 vol. (XVI-1062 p.) Présentation : ill., couv. ill. en coul. Format : 26 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-1-4398-3084-0 Note générale : Bibliogr. Index Langues : Anglais (eng) Catégories : Liste Plan de classement
4.2.1 (CHROMATOGRAPHIE-HPLC-ELECTROPHORESE) [Classement Massy]
Thésaurus Agro-alimentaire
HPLC ; CHROMATOGRAPHIE ; ACIDE AMINE ; PEPTIDE ; LIPIDE ; ALCOOL ; VITAMINE ; ACIDE ORGANIQUE ; MYCOTOXINE ; PESTICIDE ; PIGMENT ; AFLATOXINE ; ASPARTAME ; GLUCIDE ; PRODUIT ALIMENTAIRE ; PROTEINE ; COLORANT ; EDULCORANT ; AGENT DE CONSERVATION ; ANTIOXYGENE ; COMPOSE PHENOLIQUE ; HERBICIDE ; BOISSON ; PESTICIDE CHLORE ; ANTHOCYANERésumé : For food scientists, high-performance liquid chromatography (HPLC) is a powerful tool for product composition testing and assuring product quality. Since the last edition of this volume was published, great strides have been made in HPLC analysis techniques—with particular attention given to miniaturization, automatization, and green chemistry. Thoroughly updated and revised, Food Analysis by HPLC, Third Edition offers practical and immediately applicable information on all major topics of food components analyzable by HPLC.
Maintaining the rigorous standards that made the previous editions so successful and lauded by food scientists worldwide, this third edition examines:
Recent trends in HPLC
HPLC separation techniques for amino acids, peptides, proteins, neutral lipids, phospholipids, carbohydrates, alcohols, vitamins, and organic acids
HPLC analysis techniques for sweeteners, colorants, preservatives, and antioxidants
HPLC determinations of residues of mycotoxins, antimicrobials, carbamates, organochlorines, organophosphates, herbicides, fungicides, and nitrosamines
HPLC determinations of residues of growth promoters, endocrine disrupting chemicals, polycyclic aromatic hydrocarbons, polychlorinated biphenyls, and dioxins
HPLC applications for the analysis of phenolic compounds, anthocyanins, betalains, organic bases, anions, and cations
Presenting specific and practical applications to food chemistry, the contributors provide detailed and systematic instructions on sample preparation and separation conditions. The book is an essential reference for those in the fields of chromatography, analytical chemistry, and, especially, food chemistry and food technology.Type de document : Livre Table des matières : Recent Developments in High-Performance Liquid Chromatography
Amino Acids
Peptides
HPLC of Food Proteins
Neutral Lipids
Phospholipids
HPLC Determination of Carbohydrates in Foods
HPLC Analysis of Alcohols in Foods and Beverages
Fat-Soluble Vitamins
Water-Soluble Vitamins
Organic Acids
Mycotoxins
Sweeteners
Colorants
Preservatives
Synthetic Phenolic Antioxidants
Antimicrobial Residues
Determination of Carbamate and Urea Pesticides in Foods
Organochlorine and Organophosphates by HPLC
Herbicides and Fungicides
Phenolic Compounds
Anthocyanins and Betalains
Organic Bases
HPLC of Nitrosamines in Food and Other Matrices
Residues of Growth Promoters
Determination of Anions and Cations in Food and Beverages by HPLC
EDCs
Polycyclic Aromatic Hydrocarbons
Dioxins and PCBs (POPs)Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=166176 Food analysis by HPLC [texte imprimé] / Leo M.L. Nollet, Editeur scientifique ; Fidel Toldrá, Editeur scientifique . - 3rd ed. . - Boca Raton : CRC Press, 2013 . - 1 vol. (XVI-1062 p.) : ill., couv. ill. en coul. ; 26 cm. - (Food science and technology) .
ISBN : 978-1-4398-3084-0
Bibliogr. Index
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Liste Plan de classement
4.2.1 (CHROMATOGRAPHIE-HPLC-ELECTROPHORESE) [Classement Massy]
Thésaurus Agro-alimentaire
HPLC ; CHROMATOGRAPHIE ; ACIDE AMINE ; PEPTIDE ; LIPIDE ; ALCOOL ; VITAMINE ; ACIDE ORGANIQUE ; MYCOTOXINE ; PESTICIDE ; PIGMENT ; AFLATOXINE ; ASPARTAME ; GLUCIDE ; PRODUIT ALIMENTAIRE ; PROTEINE ; COLORANT ; EDULCORANT ; AGENT DE CONSERVATION ; ANTIOXYGENE ; COMPOSE PHENOLIQUE ; HERBICIDE ; BOISSON ; PESTICIDE CHLORE ; ANTHOCYANERésumé : For food scientists, high-performance liquid chromatography (HPLC) is a powerful tool for product composition testing and assuring product quality. Since the last edition of this volume was published, great strides have been made in HPLC analysis techniques—with particular attention given to miniaturization, automatization, and green chemistry. Thoroughly updated and revised, Food Analysis by HPLC, Third Edition offers practical and immediately applicable information on all major topics of food components analyzable by HPLC.
Maintaining the rigorous standards that made the previous editions so successful and lauded by food scientists worldwide, this third edition examines:
Recent trends in HPLC
HPLC separation techniques for amino acids, peptides, proteins, neutral lipids, phospholipids, carbohydrates, alcohols, vitamins, and organic acids
HPLC analysis techniques for sweeteners, colorants, preservatives, and antioxidants
HPLC determinations of residues of mycotoxins, antimicrobials, carbamates, organochlorines, organophosphates, herbicides, fungicides, and nitrosamines
HPLC determinations of residues of growth promoters, endocrine disrupting chemicals, polycyclic aromatic hydrocarbons, polychlorinated biphenyls, and dioxins
HPLC applications for the analysis of phenolic compounds, anthocyanins, betalains, organic bases, anions, and cations
Presenting specific and practical applications to food chemistry, the contributors provide detailed and systematic instructions on sample preparation and separation conditions. The book is an essential reference for those in the fields of chromatography, analytical chemistry, and, especially, food chemistry and food technology.Type de document : Livre Table des matières : Recent Developments in High-Performance Liquid Chromatography
Amino Acids
Peptides
HPLC of Food Proteins
Neutral Lipids
Phospholipids
HPLC Determination of Carbohydrates in Foods
HPLC Analysis of Alcohols in Foods and Beverages
Fat-Soluble Vitamins
Water-Soluble Vitamins
Organic Acids
Mycotoxins
Sweeteners
Colorants
Preservatives
Synthetic Phenolic Antioxidants
Antimicrobial Residues
Determination of Carbamate and Urea Pesticides in Foods
Organochlorine and Organophosphates by HPLC
Herbicides and Fungicides
Phenolic Compounds
Anthocyanins and Betalains
Organic Bases
HPLC of Nitrosamines in Food and Other Matrices
Residues of Growth Promoters
Determination of Anions and Cations in Food and Beverages by HPLC
EDCs
Polycyclic Aromatic Hydrocarbons
Dioxins and PCBs (POPs)Permalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=166176 Réservation
Réserver ce documentExemplaires
Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Bibliothèque CHIMIE-BIOCHIMIE-BIOPHYSIQUE NOL 4.2.1 Papier 33004000615131 Empruntable
Titre : Food colorants. Chemical and functional properties. Type de document : texte imprimé Auteurs : C. Socaciu, Editeur scientifique Editeur : Boca Raton : CRC Press Année de publication : 2008 Collection : Chemical and functional properties of food components series Importance : 633 p. ISBN/ISSN/EAN : 978-0-8493-9357-0 Prix : 163,35 Note générale : Bibliographie
Illustrations
IndexLangues : Anglais (eng) Catégories : Liste Plan de classement
8.7 (COLORANTS) [Classement Massy]
Thésaurus Agro-alimentaire
COLORANT NATUREL ; PRODUIT ALIMENTAIRE ; PIGMENT ; CHLOROPHYLLE ; CAROTENOIDE ; SANTE ; EXTRACTION ; FABRICATION ; MICROORGANISME ; CHROMATOGRAPHIE ; IDENTIFICATION ; DOSAGE ; QUALITE ; COLORANT ARTIFICIEL ; COMPOSE PHENOLIQUE ; ANTIOXYGENE ; ANTHOCYANE ; TECHNIQUE ANALYTIQUEType de document : Livre Table des matières : SECTION 1
1 Physics of Color
SECTION 2: Biochemistry of Color: Pigments
2.1 Chlorophylls: Properties, Biosynthesis, Degradation and Functions
2.2 Carotenoids as Natural Colorants
2.3 Stability and Analysis of Phenolic Pigments
2.4 N-Heterocyclic Pigments: Betalains
2.5 Other Natural Pigments
SECTION 3: Pigment Stability, Bioavailability, and Impacts on Human Health
3.1 Plant Pigments as Bioactive Substances
3.2 Bioavailability of Natural Pigments
3.3 Antioxidant and Prooxidant Actions and Stabilities of Carotenoids ln Vitro and ln Vivo and Carotenoid Oxidation Products
SECTION 4: Food Pigments: Major Sources and Stability during Storage and Processing
4.1 Chlorophylls in Foods: Sources and Stability
4.2 Carotenoids in Foods: Sources and Stability during Processing and Storage
4.3 Anthocyanins in Foods: Occurrence and Physicochemical Properties
4.4 Betalains in Food: Occurrence, Stability, and Postharvest Modifications
SECTION 5: Food Colorant Production
5.1 Updated Technologies for Extracting and Formulating Food Colorants
5.2 Food Colorants Derived from Natural Sources by Processing
5.3 Biotechnology of Food Colorant Production
5.4 Pigments from Microalgae and Microorganisms: Sources of Food Colorants
SECTION 6: Analysis of Pigments and Colorants
6.1 Analysis of Chlorophylls
6.2 Analysis of Carotenoids
6.3 Analysis of Anthocyanins
6.4 Analysis of Betalains
6.5 Analysis of Other Natural Food Colorants
6.6 Analysis of Synthetic Food Colorants
SECTION 7: Quality and Safety of food Colorants
7.1 Colorants and Food Quality Management
7.2 Natural Pigments as Food Colorants
7.3 Synthetic Colorants
IndexPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=67975 Food colorants. Chemical and functional properties. [texte imprimé] / C. Socaciu, Editeur scientifique . - Boca Raton : CRC Press, 2008 . - 633 p.. - (Chemical and functional properties of food components series) .
ISBN : 978-0-8493-9357-0 : 163,35
Bibliographie
Illustrations
Index
Langues : Anglais (eng)
Catégories : Liste Plan de classement
8.7 (COLORANTS) [Classement Massy]
Thésaurus Agro-alimentaire
COLORANT NATUREL ; PRODUIT ALIMENTAIRE ; PIGMENT ; CHLOROPHYLLE ; CAROTENOIDE ; SANTE ; EXTRACTION ; FABRICATION ; MICROORGANISME ; CHROMATOGRAPHIE ; IDENTIFICATION ; DOSAGE ; QUALITE ; COLORANT ARTIFICIEL ; COMPOSE PHENOLIQUE ; ANTIOXYGENE ; ANTHOCYANE ; TECHNIQUE ANALYTIQUEType de document : Livre Table des matières : SECTION 1
1 Physics of Color
SECTION 2: Biochemistry of Color: Pigments
2.1 Chlorophylls: Properties, Biosynthesis, Degradation and Functions
2.2 Carotenoids as Natural Colorants
2.3 Stability and Analysis of Phenolic Pigments
2.4 N-Heterocyclic Pigments: Betalains
2.5 Other Natural Pigments
SECTION 3: Pigment Stability, Bioavailability, and Impacts on Human Health
3.1 Plant Pigments as Bioactive Substances
3.2 Bioavailability of Natural Pigments
3.3 Antioxidant and Prooxidant Actions and Stabilities of Carotenoids ln Vitro and ln Vivo and Carotenoid Oxidation Products
SECTION 4: Food Pigments: Major Sources and Stability during Storage and Processing
4.1 Chlorophylls in Foods: Sources and Stability
4.2 Carotenoids in Foods: Sources and Stability during Processing and Storage
4.3 Anthocyanins in Foods: Occurrence and Physicochemical Properties
4.4 Betalains in Food: Occurrence, Stability, and Postharvest Modifications
SECTION 5: Food Colorant Production
5.1 Updated Technologies for Extracting and Formulating Food Colorants
5.2 Food Colorants Derived from Natural Sources by Processing
5.3 Biotechnology of Food Colorant Production
5.4 Pigments from Microalgae and Microorganisms: Sources of Food Colorants
SECTION 6: Analysis of Pigments and Colorants
6.1 Analysis of Chlorophylls
6.2 Analysis of Carotenoids
6.3 Analysis of Anthocyanins
6.4 Analysis of Betalains
6.5 Analysis of Other Natural Food Colorants
6.6 Analysis of Synthetic Food Colorants
SECTION 7: Quality and Safety of food Colorants
7.1 Colorants and Food Quality Management
7.2 Natural Pigments as Food Colorants
7.3 Synthetic Colorants
IndexPermalien de la notice : https://infodoc.agroparistech.fr/index.php?lvl=notice_display&id=67975 Réservation
Réserver ce documentExemplaires
Localisation Emplacement Section Cote Support Code-barres Disponibilité Massy Bibliothèque CONSTITUANTS ET ADDITIFS ALIMENTAIRES SOC 8.7 Papier 33004000501836 Empruntable PermalinkPermalinkPermalinkMises au point de chimie analytique, organique, pharmaceutique et bromatologique. 11ème série. / Jean-Albert Gautier (1963)
PermalinkPermalinkPermalinkPermalinkNatural food colorants. Science and technology - Basic symposium (23/07/1999 - 24/07/1999, Chicago, Etats-Unis). / G.J. Lauro (2000)
PermalinkNutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interactions. / Yoshinori Mine (2009)
PermalinkPermalinkLes petits fruits et leur valorisation industrielle : cassis, fraise, framboise, groseille, myrtille. / A. Latrasse
PermalinkPermalinkPolyphenols 94 - 17th international conference on polyphenols (23/05/1994 - 27/05/1994, Palma de Majorque, Espagne). / R. Brouillard (1995)
PermalinkPolyphenols, wine and health. Proceedings of the Phytochemical Society of Europe (14/04/1999 - 16/04/1999, Bordeaux, France). / C. Cheze (2001)
PermalinkProperties of water in foods - 3rd seminar (13/05/1991 - 15/05/1991, Miedzeszyn, Pologne). (1991)
PermalinkPermalinkTraité d'oenologie, Tome 2. Chimie du vin. Stabilisations et traitements / Pascal Ribéreau-Gayon (2012)
Permalink